nedjelja, 23. kolovoza 2009.

VODA-PITI ILI NE ?


Mnoge ljude može iznenaditi činjenica da većina velikih gradova ima najnezagađeniju i najkvalitetniju vodu, počevši od svetskih metropola pa sve do većih gradova u svim zemljama sveta.

Primera radi, stanovnici Njujorka znaju sa sigurnošću da se u svakome trenutku mogu osvežiti čistom vodom sa svojih kućnih slavina, bez ikakog straha od trovanja. "Voda sa slavina u SAD-u je najvećim delom bezbedna i malo je verovatno da vam od nje može pozliti, dešava se, ali veoma retko", reči su Džima Kara, doskorašnjeg glavnog kontrolora kompanije za flaširanje vode.

Kada je reč o evropskim gradovima, Beč prednjači u odnosu na ostale po kvalitetu svoje vode i zauzima prvo mesto. Slična je situacija, kada je voda u pitanju, i u našoj zemlji. Pa ipak, to ne znači da ne postoje problemi kada je reč o vodi i njenom kvalitetu.

Flaširana voda

Ovaj trend je doživeo svoj neverovatni bum u proteklih desetak godina i brzo je zahvatio čitav svet. Godine 1998. zabeleženo je da je svaki stanovnik, u periodu od godinu dana, pio zaprepašćujućih 13,5 galona flaširane vode. Do 2007. ta cifra je skočila na čak 29 galona po stanovniku, a 2007. godine je svetsko stanovništvo potrošilo čitavih 11,5 biliona dolara kupujući flaširanu vodu najpoznatijih proizvođača. Godina 2008. smatra se godinom kada je flaširana voda verovatno doživela svoj vrhunac, posle čega dolazi do pada za 3.8%. To možda ne zvuči kao nešto bitno, ali treba znati da je ovo prvi pad nakon jedne decenije.

Ono što takođe treba znati jeste činjenica da je oko 25% flaširane vode jednostavno blago pročišćena obična "česmuša", a u ovu grupu spadaju svetski poznate marke. Kako sa sigurnošću znati da je flaširana voda koju ste kupili upravo ona koja potiče sa pravih prirodnih izvora? Tajna je na etiketi. Treba obratiti pažnju na to da li na etiketi stoji voda sa izvora, jer kompanije koje flaširaju vodu po propisima ne smeju staviti ovu informaciju na etiketu ukoliko nije 100% tačna. Ukoliko to nije tako, na etiketi će stajati natpisi poput "pročišćena" ili "destilovana".

Kao i voda sa slavine, i flaširana voda je skoro podjednako bezbedna, s tim što su navodne tvrdnje da je zdravija neosnovane.

Filtrirana voda

U većini slučajeva nije neophodno dodatno filtritrati vodu koja izađe iz slavine, jer je uglavnom sasvim bezbedna i čista. Jedan od najčešćih razloga zbog kojih ljudi piju filtriranu vodu jeste ukus koji voda ima usled prisustva hlora, koji se mora staviti u vodu jer deluje kao zaštita pomoću koje voda ostaje čista čak i kada prođe kroz sve cevi na putu do slavine.

Ukoliko vam se ne dopada ukus vode iz slavine, postoji nekoliko načina pomoću kojih to možete promeniti.

Napunite bokal vodom i ostavite ga da odstoji oko pola sata u frižideru. Za to vreme će sav hlor iz vaše vode nestati.

Možete ugraditi i ugljenični filter ispod sudopere. Prednost ovih filtera je što ne koštaju puno, a i ekonomični su jer njihova česta zamena nije neophodna. Ovi filteri su takođe dobri i zato što uklanjaju i neke potencijalno opasne supstance.

Ipak, nemojte dozvoliti da do sledeće promene vašeg filtera prođe previše vremena, jer ako ne budete odgovorni, potrošeni filter neće samo prestati da prečišćava vašu vodu već će i sam početi da je zagađuje.

Nema komentara:

Objavi komentar