utorak, 11. kolovoza 2009.

GOJAZNOST I POVRĆE


Postoje razne teorije da se ne može živeti bez mesa ili da se ne može mršaviti uz povrće. Ove teorije padaju u vodu kada im se suprotstave činjenice da recimo vegetarijanci mogu da žive dosta dugo i zdravo ili da je svaka dijeta zasnovana na povrću i voću.

Ovde ćemo izneti neka pitanja i odgovore o povrću.

Da li povrće sadrži sve što treba organizmu?

Povrće sadrži gotovo sve sastojke potrebne za normalno funkcionisanje organizma. Pošto vegetarijanci jedu uz povrće i žitarice i voće, tu je sve što treba ljudskom telu. Ukoliko se povrće koristi sa malo mesa i mlečnih proizvoda u ishrani, onda možete i ne biti vegetarijanac i biti vitki. Povrće sadrži: glikozu, proteine, biljna vlakna, biljne masti, ugljene hidrate i druge hranljive materije.

Koliko je povrće zdravo?

Na ovo pitanje gotovo da ne treba odgovarati jer svi znaju da je povrće puno vitamina i minerala, što znači ne samo da je povrće zdravo nego i da je lekovito. Povrće, naročito zeleno, sadrži mnoge materije koje deluju preventivno protiv bolesti srca i krvnih sudova, karcinoma i protiv lošeg holesterola.

Da li je povrće skupo?

Povrće u odnosu na druge artikle koji se koriste u ishrani uopšte nije skupo. Naravno, preporučuje se sezonsko povrće a ne ono koje se prodaje van sezone i proizvodi u staklenicima. Pored toga, povrće se prosto i jeftino priprema za obroke. Veoma je važno to što se povrće veoma lako konzervira "kiseljenjem", bez mnogo hemikalija (kupus, turšija, šargarepa, karfiol...). Pored toga, povrće se može kupiti u sezoni, kada je jeftino, i zamrznuti da bi se kasnije koristilo.

Kako spremiti jelo sa povrćem bez mesa?

Puno je recepata gde se samo povrće sprema za obrok ili u kombinacije sa žitaricama. Povrće se može spremati i sa malo masti i sa malo mesa (kao začin), ali i bez masti i bez mesa (suncokretovo, kukuruzno ili maslinovo ulje). Pored toga, jela sa ribom i povrćem ili riba garnirana varivom hranljiva jeftina su i ukusna.

Povrće goji?

Ovo je jedna od najvećih zabluda. Većina vrsta povrća sadrži veoma malo kalorija, nekoliko puta manje nego meso i prerađevine od mesa. Pored toga, povrće je bogato biljnim vlaknima koja regulišu varenje, ali i drže sitost, tako da ne dolazi do prežderavanja i nagomilavanja suvišnih kilograma. Ugljeni hidrati iz povrća daju energiju, ali na zdrav i stabilan način.

Ukoliko i dalje ne verujete tvrdnji da voće ne goji, pogledajte sve brze i "spore" dijete i videćete da se svuda preporučuju voće, povrće i integralne žitarice.

Da li je povrće svemoguće?

Povrćem, naravno, ne možemo rešiti sve probleme suvišnih kilograma. Osnovno je da se jede tri do pet lakših obroka dnevno. Pored toga, obavezno je da se pije dosta tečnosti i da se čovek bavi umerenim fizičkim aktivnostima. Mogu se koristiti u umerenim količinama: riblje meso, živinsko meso, mleko i mlečni proizvodi.

Napominjemo da ukoliko se uzme u obzir genetika a preteruje se sa konsumiranjem mesa, žitarica, alkoholnih pića i slatkiša, teško da nam povrće može pomoći da budemo vitki i zdravi.

Nema komentara:

Objavi komentar