utorak, 11. kolovoza 2009.

BROKUL ZDRAVA HRANA


Već duže vreme se zna da brokoli ima pozitivne efekte na ljudsko zdravlje, i to prvenstveno zahvaljujući fitohemijskoj supstanci koja se zove SF i koja je vrlo efiksna u lečenju infekcija sistema za varenje izazvanih bakterijom koja se zove helikobakter pilori (Helicobacter pylori). Infekcija ovom bakterijom na prvom mestu je uzročnik raka želuca.

Najnovija klinička studija obavljena u SAD i Japanu posmatrala je 48 bolesnika koji su bili inficirani bakterijom helikobakter pilori i koji su metodom slučajnog izbora bili podeljeni u dve grupe. Jedna grupa je jela brokoli u količini od 70 grama dnevno u toku 8 nedelja, a druga grupa je u istom vremenskom periodu jela slično povrće, tzv. alfalfa, koje ne sadrži supstancu SF. U grupi koja je jela brokoli primećeno je smanjenje infekcije od 40% u poređenju sa drugom grupom koja nije unosila SF supstancu.

Dr Džed Fejhi (Jed Fahey), istraživač sa Džons Hopkins univerziteta (Johns Hopkins University) u Baltimoru, SAD, izjavio je da će osobe koje jedu brokoli evidentno smanjiti mogućnost infekcije ovom bakterijom i samim tim smanjiti rizik od nastanka raka želuca. Smatra se takođe da ishrana bogata brokolijem, keljom, karfiolom i kupusom smanjuje rizik od nastanka raka debelog creva.

Nema komentara:

Objavi komentar