petak, 28. kolovoza 2009.

PROBLEMI SA AKNAMA


Akne ili bubuljice su veoma česta kožna oboljenja kod mladih, ali i starijih osoba. Interesantno je da se akne javljaju i kod muškaraca i kod žena.

Lečenje Lečenje je individualno (zavisi od tipa akni ali i od same otpornosti napadnutog organizma), ali je obično dugotrajno pa se vidljivi rezultati mogu očekivati nakon 2-3 meseca, što mnoge pacijente obeshrabri. Zato kod lečenja i primene drugih sredstava u borbi protiv akni (bubuljica) treba biti uporan, dosledan i istrajan.

Prevencija

U većini slučajeva prevencija sprečava pojavu akni ili znatno utiče na njihovo smanjenje:
Kožu i lice treba prati nemasnim sapunom.
Duga kosa se češće masti i još ako pada preko lica može biti uzrok nastajanja akni. Zato se preporučuje kraća kosa i češće pranje kose.
Ukoliko ste skloni aknama, onda birajte sredstva za negu kože koja nisu masna.
Probajte da promenite vrstu (ili izbacite neki od njih iz upotrebe): šampona, regeneratora, gela, parfema, dezodoransa, kako biste proverili da oni nisu uzrok vaših problema.
Sredstva za pranje veša ili omekšivači mogu iritirajuće delovati na akne pa treba proveriti da li druga vrsta tih sredstava ima drugačije dejstvo na vašu kožu.
Znojenje potpomaže lučenje znojnih žlezda. Ukoliko ste skloni aknama, izbegavajte zamorne poslove ili prostorije u kojima se previše znojite.
Birajte sredstva za sunčanje koja ne začepljuju pore i ne izazivaju akne.
Umereno sunčanje i duži boravak na otvorenom prostoru sa dosta svežeg vazduha povoljno utiče na kožu, a nepovoljno utiče na razvoj mnogih kožnih bolesti.

Šta pomaže protiv akni?

Redovno održavanje higijene, često umivanje i često kupanje nemasnim i neiritirajućim sapunima povoljno deluje protiv akni.

Aromaterapija može biti korisna u borbi protiv akni, ali je potreban savet stručnjaka iz te oblasti. Poznato je da se ulje kleke, ulje kedra, bademovo ulje i ulje gorke pomorandže koriste protiv akni.

Lekovi

Za lečenje postoji više vrste lekova i preparata. Postoje hormonske tablete i razne vrste losiona ili krema. Međutim, treba konsultovati kožnog lekara, a ne uzimati samoinicijativno lekove, jer se neki od lekova ne preporučuju bolesnicima ili trudnicama.

Od hranljivih i lekovitih materija (vitamini i minerali) preporučuju se namirnice koje sadrže: cink, vitamin B-6, vitamin C, vitamin E, kalcijum, beta-karoten i drugi antioksidanti.

Druge metode

Jedan od narodnih lekova je maska sa pivskim kvascem za bolna mesta. Čaj od kamilice kao napitak, ali i kao premaz, povoljno deluje protiv akni. Salicilna kiselina i ekstrakt zelenog čaja kao premazi efikasno deluju protiv bubuljica.

Od lekovitih biljaka se obično prave čajevi kojima se kvasi koža kako bi se sprečile ili lečile akne. Stručnjaci preporučuju: koprivu, hajdučku travu, maslačak, bosiljak, neven i ružinu vodicu.

Ishrana

Artikli ishrane koji su se pokazali kao efikasni za smanjenje akni su: krompir, maslina, pasulj, grašak, pirinač, žitarice, nemasno meso, živinsko meso, semenke, ljuskari, špargla, banane, riba, smokve, pečurke i zimska tikva.

Preporuka

Lečenje akni treba obaviti uz savete lekara a u tekstu je navedeno šta može pomoći pri lečenju.

Ukoliko se na koži pojave velike tamne mrlje, veliki broj krupnih gnojnih bubuljica, crvenilo veće površine, obavezno potražite pomoć kožnog lekara.
Preporučite

Nema komentara:

Objavi komentar