petak, 14. kolovoza 2009.

ANTISTRES ISHRANA


Stres je, nažalost, sastavni deo savremenog života većine ljudi. Stresnim situacijama često smo izloženi na poslu, u saobraćaju, u porodici... Stres i hronični umor su preduslovi za mnoge bolesti: visok krvni pritisak, srčane bolesti, gojaznost i drugo. Stres je obično povezan sa nervozom, umorom, anksioznošću, a može da vodi i u depresiju... Dugotrajno izlaganje stresnim situacijama može znatno da naruši naše zdravlje i tada je obično veoma teško lečenje.

Uvek se postavlja pitanje šta možemo učiniti da smanjimo stres i njegov negativan uticaj na organizam i naše zdravlje. Nije lako odgovoriti na ovo pitanje, ali možemo pomoći nekim savetima.

Pojedine osobe reaguju na stresne situacije tako što posežu za velikim količinama hrane, i to one "nezdrave hrane". Može se protiv stresa delovati i odabranom hranom, kao dopunskom terapijom, ali u manjim količinama.

Vitamini i minerali

Da bismo se uspešno nosili sa stresom i stresnim situacijama, treba da jedemo hranu koja sadrži: kalcijum, magnezijum, vitamin C, vitamin B-6, vitamin B-12, triptofan, folnu kiselinu, cink, esencijalne masne kiseline...

Ishrana

Za ishranu se preporučuje više redovnih lakih obroka (sa manje kalorija u sebi) u toku dana, a ne nekoliko visokokaloričnih obroka koji se teško i dugo vare. To podrazumeva što više salate uz obroke, tj. što više voća i povrća na trpezi.

Namirnice

Preporučujemo sledeće namirnice za svakodnevnu ishranu: avokado, banane, brokoli, grašak, dinja, živinsko meso, integralne žitarice, integralni i beli pirinač, zeleno povrće, zimsku tikvu, koštunjavo voće, krompir, kupus, losos, mlečne proizvode sa manje masnoće, masline i maslinovo ulje, paprike, paradajz, pečurke, ribu, salatno povće, sardine, semenke, smokve, soju, spanać, špargle.

Ostali načini

U borbi protiv stresa pomaže umerena fizička aktivnost, češće odmaranje, spavanje i redovno uzimanje većih količina tečnosti. Pored toga, značajno može da nam pomogne: aromaterapija (biljna ulja za masažu, tople kupke, masaža...), meditacija i joga vežbe, akupresura, akupunktura, čajevi (kamilica, valerijana, lipa, karanfilić...).

Šta izbegavati?

U ishrani treba izbegavati ili smanjiti količine: rafinisanih namirnica (masna mesa, suhomesnati proizvodi, salame, kobasice, paštete, beli šećer, bela so, rafinisano ulje, velike količine kofeina, previše alkoholnih pića), kao i pušenje.

Lečenje

U borbi protiv stresa osnovno je biti svestan koji su nam uzroci stresa, boriti se protiv njih i uticati na to da nam stres što manje ugrožava zdravlje. Ukoliko ne možemo sami da se izborimo sa stresom, treba potražiti pomoć lekara ili stručnjaka za aromaterapiju, akupresuru, akupunkturu i masažu.

Nema komentara:

Objavi komentar