četvrtak, 6. kolovoza 2009.

HRANA I NAPICI KOJI POJAČAVAJU MOKRENJE


Poznato je da je telo zdravije ukoliko mu se održi hidratantnost. Pa ipak, unošenje više vode ili bilo koje druge tečnosti dovodi do češće potrebe za mokrenjem, posebno ako je bešika previše aktivna. U tom slučaju se preporučuje da ne pijete više od 2 litra vode ili bilo koje druge tečnosti dnevno. Takođe, pokušajte da veću količinu tečnosti unosite preko dana, a ograničite unos tečnosti u večernjim časovima, kako biste izbegli nepotrebna ustajanja tokom noći.

Premalo tečnosti

Smanjivanje unosa tečnosti predstavlja dobru strategiju za kontrolisanje nagona za mokrenjem. Međutim, ista ova strategija može izazvati kontraefekat i iritirati vašu bešiku, pa tako možete postati podložniji raznim infekcijama. Iako su skorija istraživanja dokazala da nije neophodno piti po 8 čaša vode dnevno, to ne znači da ne treba dovoljno piti vodu. Pitanje je samo u kojoj količini. Eksperti preporučuju barem 1 litar tečnosti dnevno, budući da 20% neophodnih tečnosti dobijamo preko hrane.

Alkoholni napici

Pivo, vino ili bilo koji drugi alkohol izaziva dehidrataciju. Alklohol, naime, povećava količinu urina, što znači i češće posećivanje toaleta. Još jedno loše dejstvo alkohola jeste da otežava funkcionisanje mozga, usled čega mozak ne može na vreme da pošalje signale i tako upozori bešiku na pravi trenutak da izbaci urin. Dakle, ukoliko patite od poremećaja bešike, najbolje bi bilo da smanjite ili potpuno izbacite alkohol iz svakodnevnog života.

Izvori kofeina

Kofein stimuliše bešiku i deluje kao diuretik, zbog čega dolazi do stvaranja više urina u našim mokraćnim kanalima. Smanjivanje ili potpuno odstranjivanje kofeina može pomoći pri kontrolisanju previše aktivne bešike. Ipak, nemojte očajavati, jer nećete morati baš u potpunosti da se lišite ovog zadovoljstva (kafe, čaja itd.) - postoje i verzije svega ovoga bez kofeina. Čokolada predstavlja još jedan izvor kofeina, ali, nažalost, ne postoji čokolada bez kofeina. Ukoliko ne možete nikako bez čokolade, probajte da malo smanjite količinu koju inače pojedete u toku dana. I dodatno, izbegavajte sve ove izvore kofeina u večernjim časovima.

Začinjena hrana

Ljute papričice, jela sa previše ljutih začina poput aleve paprike ili čilija - sva ta hrana može učiniti mnogo više nego da zagolica vaše receptore ukusa ili vas natera da pustite koju suzu. Ovakva hrana je i izuzetno naporna za organizam, pogotovo za bešiku, jer je iritira. Ukoliko smanjite unos ljute i začinjene hrane, više vremena provešćete van toaleta. To naravno ne znači da morate sve to izbaciti iz svakodnevne ishrane i time pretvoriti hranu u bezukusnu i bljutavu. Dobar način je da sami sebe testirate do koje mere i koju količinu začinjene i ljute hrane možete pojesti, a da to drastično ne promeni učestalost odlaska u toalet. Budući da je svako od nas drugačiji, adekvatna količina pomenute hrane svakako će varirati.

Nema komentara:

Objavi komentar