petak, 7. kolovoza 2009.

VIRUS SVINJSKOG GRIPA OPASNIJI ZA TRUDNICE


Trudnice koje su obolele od svinjskog gripa će razviti mnogo ozbiljniju formu bolesti nego ostala populacija koja je obolela od ove bolesti. Američki eksperti za svinjski grip iz centra za prevenciju i kontrolu bolesti (US Centers for Disease Control and Prevention) izdali su uputstvo u kome zahtevaju da se trudnice kod pojave bolesti što pre vakcinišu zbog visokog rizika od komplikacija i smrtnog ishoda kada vakcina bude bila dostupna. Trudnice obolele od ovog gripa će biti četiri puta češće hospitalizovane od ostalih koji su oboleli.

Kanadski istraživači su takođe došli do zaključka da će trudnice mnogo češće razviti komplikacije i biti hospitalizovane, nego ostali koji su oboleli. S druge strane, trudnice neće češće oboljevati od ove bolesti u poređenju sa ostalima koji su izloženi ovom virusu. 45 od 235 žena, starosti od 15 do 50 godina koje su hospitalizovane zbog svinjskog gripa bile su trudnice.

Dr Keli Marfi (dr Kellie Murphy) iz bolnice "Mount Sinai" u Torontu rekla je da je njihova bolnica prihvatila preporuku da se trudnice koje pokazuju prve simptome svinjskog gripa odmah podvrgnu terapiji lekom Tamiflu koji deluje protiv različitih virusa.

Prvi simptomi kod trudnica na koje treba da se obrati pažnja je povišena telesna temperatura, preko 37.8 stepeni Celzijusa, kijavica, bol u grlu, umor i bolovi u mišićima. Lek koji deluje protiv virusa se mora početi davati u toku prvih 48 sati od nastanka gorepomenutih simptoma.

Trudnice treba da budu prve koje će primiti vakcinu protiv svinjskog gripa kada se ona bude pojavila.

Nema komentara:

Objavi komentar