subota, 3. listopada 2009.
LUK - LEKOVITA BILJKA
Crni luk (allium cepa) poznat je kao hrana, začin, ali i kao lek još od davnina. Crni luk pozat je i pod nazivima: crveni luk, crvenac, glavata ljutika, kapula ili mrki luk. Smatra se da je crni luk poreklom iz Azije, ali se gaji i koristi za ljudsku ishranu u celom svetu.
Crni luk se ranije gajio u vrtovima, a sada se gaji i na velikim površinama, jer je njegova primena raznovrsna i masovna u celom svetu.
Crni luk je zeljasta biljka sa lukovicom (korenom) u zemlji i stabljikom (sa šupljim zelenkastim listovima) visine do 1 metra. U našim krajevima je dostupan za ishranu tokom cele godine.
Korisni sastojci
Ispitivanjima je ustanovljeno da crni luk sadrži dosta lekovitih-aktivnih materija, a da ih najviše ima u lukovici, mada se u ishrani koriste cvet, stabljika i listovi.
Crni luk je bogat vitaminima i mineralima:
alicin
belančevine
biljna vlakna
biljne masti
biljni hormoni
vitamin A
vitamin B1 i B2
vitamin E
vitamin P
vitamin K
glikozida
enzimi
eterična ulja
kalcijum
karotin
kercetin
sumpor
ugljeni hidrati
flavonoidi
Primena u ishrani
Crni luk se koristi sirov ili kuvan, ali i kao dodatak jelima (prilog uz jela sa roštilja). U ishrani se koristi dok je mlad, u proleće, listovi i lukovica, a u ostalim periodima lukovica.
Poznate sorte luka su: arpadžik, mladi luk, slatki luk, španski luk, vlašac i žuti luk.
Korišćenje
U našoj narodnoj medicini crni luk se smatra univerzalnim lekom za ishranu, ali i za obloge na koži i deluje na organizam slično kao i beli luk. Crni luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno dejstvo.
Lekovito dejstvo
Crni luk je jedan od najstarijih biljnih lekova, a pomaže kao lek za:
akne
alergijske
astma
bolesti srca i krvnih sudova
bolesti usta i organa za disanje
bradavice
bronhitis, prehlade i grip
bubuljice
glavobolja
gljivične infekcije
grčevi
gubitak apetita
dečje gliste
dijabetes
zatvor
infekcije mokraćnih puteva
imunodeficijencija
infarkt
kašalj
kurje oči
mnoge vrste raka
moždani udar
nesanica
poremećaj metabolizma
povišeni krvni pritisak
poemećaj krvnih sudova
povišeni nivo holesterola i triglicerida
problemi sa varenjem
problemi sa jetrom i želucem
problemi sa nervima
problemi sa cirkulacijom
proliv
razne infekcije
rak želuca
regulisanje šećera u krvi
sprečavanje ugrušavanja krvi
stabilisanje crevne flore
tromboza
Sok i obloge
Sok za premaze ili za pravljenje obloga od crnog luka povoljno deluje protiv: čireva, bubuljica, otvorenih rana (posekotine i ogrebotine), upala zanoktica, lišajeva, bradavice, gljivičnih infekcija kože i raznih kožnih bolesti, kao i kod uboda ili ujeda insekata.
Zaključak
Na osnovu naučnih ispitivanja i navedenih osobina, može se se slobodno reći da je crni luk veoma lekovita biljka. Crni luk povoljno deluje na kožu, organe za disanje, nerve, stomak, creva, krvne sudove i imuni sistem.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar