nedjelja, 25. listopada 2009.

Karfiol kao lek


U novije vreme se karfiol, kao i ostalo povrće iz "porodice kupusa", sve više preporučuje i koristi kao zdrava hrana. Zbog svoje energetske, hranljive i lekovite vrednosti, veoma povoljno deluje protiv bolesti koje nastaju usled savremenog načina života i ishrane.

Karfiol je povrće iz reda divljeg kupusa, poreklom iz Male Azije i Mediterana i koristi se u ishrani u raznim oblicima već nekoliko hiljada godina. U sadašnjem obliku je počeo da se koristi u 15. veku, dok se u Americi koristi od 16. veka.

Karfiol se na našem tržištu može naći uglavnom od sredine jeseni do kraja zime, ali je zahvaljujući plastenicima i staklenicima dostupan gotovo cele godine. Ako se uzme u obzir i ukiseljen (konzerviran kiseljenjem), karfiol se onda na našoj trpezi može naći tokom cele godine.

Budući da se karfiol dobija od ukrštenih sorti, a poreklom je od kupusa - zbog korisnih sastojaka zove se i "školovani kupus". Razlikujemo beli i ljubičasti karfiol, a sličnih su osobina.

Sastav

Karfiol je sličan brokoliju, a u sebi sadrži sledeće hranljive sastojke:
beta-karoten
biljna vlakna
biljne masti
biotin
vitamin A
vitamin C
gvožđe
glukozu
enzime
izotocijanate
indole
kalijum
kalcijum
lutein
proteine
sulforafan
sumpor
ugljene hidrate
fitonutrijata
folnu kiselinu
fosfor
celulozu

Korišćenje

Karfiol se u ishrani koristi sirov (kao salata...), kuvan (supa ili čorba bez mesa ili sa mesom), pohovan, kao dodatak jelima (supi), ali i ukiseljen, kao zimska salata (turšija)... Pored cvasti, koriste se i stabljike. Pošto sadrži malo kalorija, a mnogo korisnih sastojaka, karfiol se preporučuje u dijetalnoj ishrani, ali je povoljan i u ishrani trudnica.

U ishrani se koristi cvast i lišće zato što imaju najviše korisnih sastojaka. Za dijetalnu ishranu je povoljan pošto se teže vari, pa drži sitost. Karfiol nije pogodan za osobe koje boluju od crevnoželudačnih bolesti.

Pošto je osetljiv, karfiol se može ubran čuvati nekoliko dana van frižidera, a i u frižideru samo nekoliko dana.

Dejstvo

Uzimajući u obzir da karfiol sadrži dosta lekovitih materija i antioksidanskog je dejstva, dokazano je da veoma povoljno deluje na organizam u borbi protiv sledećih bolesti:
alergija
anemija
artritis
astma
bolesti disajnih organa
bolesti zuba
bolesti srca
bolesti usne duplje i ždrela
depresija
ekcem
impotencija
istegnuća mišića i legimenata
lečenje raka
menopauza
multipleks skleroza
nedostatak apetita
neplodnost
nesanica
nestabilan krvni pritisak
osteoporoza
prehlade i grip
problemi sa kosom
problemi sa metabolizmom
problemi sa nivoom holesterola u krvi
problemi sa povredama kože i kožnim bolestima
problemi sa prostatom
problemi u trudnoći
povećana telesna težina
sinuzitis
stres
uganuća
hemoroidi
šećerna bolest
šlog

Način delovanja

Ispitivanjima se došlo do zaključka da pored antioksidantskog delovanja karfiol ima veliku ulogu i kao čistač organizma od štetnih materija (detokcikacija) nastalih usled loše i nezdrave ishrane i dejstva zagađene sredine i zračenja.

Karfiol nije prolazna moda, već veoma korisna namirnica i dobar prirodni lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti pa ga zato treba često koristiti u ishrani.

Nema komentara:

Objavi komentar