nedjelja, 25. listopada 2009.
Grašak - zelena zrna zdravlja
Grašak (Pisum sativum) je povrće koje se zbog svojih hranljivih osobina veoma često koristi u ishrani u skoro celom svetu. Vodi poreklo od divljeg graška, a ukrštanjem su dobijene sorte koje su dobrog kvaliteta i daju visoke prinose.
Grašak je poreklom iz centralne Azije i Evrope, ali se koristi u ishrani u skoro svim zemljama sveta. Jednogodišnja je biljka, zrna su okruglog oblika žute ili zelene boje, spada u mahunarke i zbog lekovitih sastojaka sve više se preporučuje za ishranu.
Sorte
Postoji više vrsta graška, sorte sa glatkim zrnom i sorte sa naboranim zrnom, a neke od najpoznatijih sorti su šećerac i krunac. Pored graška za ljudsku ishranu, uzgajaju se i posebne sorte za ishranu stoke.
Zelenog graška na našem tržištu ima tokom leta, dok je smrznut, konzerviran i suv dostupan cele godine.
Korisna materije
Zrna graška sadrže sledeće biološke i lekovite sastojke:
bakar
belančevine
biljna vlakna
biljne masti
biljne hormone
vitamin A
vitamin B1
vitamin B2, B3, B6
vitamin E
vitamin PP
vitamin K
vitamin H (biotin)
vitamin C
gvožđe
glukozu
kalijum
kalcijum
lecitin
magnezijum
mangan
mineralne soli
natrijum
niacin
pantotenska kiselina
proteine
ugljene hidrate
folnu kiselinu
fosfor
fruktozu
celulozu
cink
Upotreba u ishrani
Grašak se koristi za ljudsku ishranu više hiljada godina, a pominje se i u Bibliji. I u starom Egiptu je korišćen kao hrana. On ima relativno veliku biološku i energetsku vrednost, tako da je zeleni mlad grašak najbogatiji korisnim sastojcima, a suvi grašak ima najviše kalorija.
Grašak u zrnu se za ishranu koristi tako što se kuva: sirov, sušen ili konzerviran. Koristi se kao glavno jelo bez mesa, ali i sa raznim vrstama mesa ili kao dodatak uz glavno jelo uz upotrebu raznih začinskih biljaka. Preporučuje se za ishranu i deci i trudnicama. Može se koristiti za spravljanje pirea ili kaše i tada se mnogo lakše vari. Popularno i zdravo jelo je rizi-bizi - mešavina graška i pirinča.
Grašak se preporučuje između ostalog i bolesnicima posle dugog uzimanja antibiotika, kako bi im poboljšao metabolizam.
Lekovita svojstva
Grašak sadrži dosta lekovitih materija, pa veoma povoljno deluje na organizam kada su u pitanju:
akne
anemija
anksioznost
bolesti zuba
bolesti srca i krvnih sudova
bronhitis
glavobolja
gubitak pamćenja
depresija
ekcem
impotencija
imunodeficijencija
makularna degeneracija
miomi
nastanak šećerne bolesti
nastanak šloga
neplodnost
nesanica
osteoporoza
pad imuniteta
prevencija kod organa za varenje
prehlade i grip
PMS
problemi sa kostima
problemi sa metabolizmom
problemi sa nervima
problemi u trudnoći
razne infekcija
reumatoidni artritis
sinuzitis
skorbut
sprečavanje i lečenje nekih vrsta raka
stres
uganuća i istegnuća
hemoroidi
herpes
hipertireoza
hronični umor
Saveti
Grašak je veoma korisna namirnica i dobar prirodan lek za prevenciju i lečenje mnogih bolesti, pa ga treba koristiti u ishrani.
Ipak, treba voditi računa i o tome da su neki ljudi alergični na grašak, pa oni treba da ga izbegavaju u ishrani.
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar