nedjelja, 25. listopada 2009.

Ruzmarin - začin i lekovita biljka


Ruzmarin nije samo ukrasna biljka prijatnog mirisa već i veoma aromatičan i lekovit začin.

Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) je mediteranska biljka poznata još iz antičkog doba kao ukras, začin i lek. U prošlosti mu je pripisivana osobina da podmlađuje svojim delovanjem i da deluje protiv zlih duhova.

Ruzmarin u primorskim oblastima raste kao žbun, dok se u drugim krajevima gaji u vrtovima ili većim saksijama. Spada u zimzelene višegodišnje biljke toplijih krajeva, cveta u martu i aprilu, ali je osetljiv na niske temperature.

Za začin i spravljanje ulja (esencije) koriste se listovi i grančice koje se beru u leto.

Korisni sastojci

Ispitivanjima je ustanovljeno da ruzmarin sadrži dosta lekovitih koncentrovanih materija (vitamina i minerala):
biljne masti
biljne hormone
borenol
vitamin C
enzime
eterična ulja
izoborniacetat
kamfen
kamfor
pinen
saponozid
smolu
tanin
terpen
heterozid
holin
cineol

Interesantno je da se ruzmarin dosta koristi pomešan sa drugim začinima (beli luk, peršun...) ili napicima (vino, čaj, med, sos...)

Primena u ishrani

Ruzmarin se koristi kao dodatak jelima, kolačima, a naročito pečenom mesu.

U kuhinji se koristi (osušeni cvetovi, grančice ili listovi) u malim količinama, pošto prevelike količine mogu biti štetne po organizam. Veoma je pogodan za neutralisanje štetnog dejstva jake i masne hrane na organizam.

Najpogodniji i najzdraviji je kao začin za jagnjeća i jareća pečenja, mada se koristi i za pečenja od piletine, zečetine i govedine, ali i kao dodatak u spravljanju kobasica.

Za začin, koristi se u kombinaciji sa belim lukom, lavandom, peršunom, lovorom i bosiljkom.

Korišćenje

U ishrani se, pored začina za jelo, koristi kao začin za vino i za spravljanje čaja.

Ruzmarin je veoma dobar antioksidans, a pored toga ima antiseptičko, antibiotsko, antigljivično i sedativno dejstvo.

Zbog sedativnog dejstva savetuje se oprez u toku trudnoće. Interesantno je da ruzmarin ima antikancerogeno dejstvo kada se koristi kao začin za pečeno meso.

Lekovito dejstvo

Ruzmarin (cvetovi, listovi i izdanci) se koristi kao lek za mnoge bolesti i tegobe:
anemija
bolovi u zglobovima
bolesti srca i krvnih sudova
bolesti usta i organa za disanje
bronhitis, prehlade i grip
glavobolja
gubitak apetita
depresija
epilepsija
infarkt
impotencija
klimakterične tegobe
kašalj
menstrualne tegobe
migrena
nadutost i gasovi
nadražena creva
neke vrste raka
nervoza
nesanica
problemi sa varenjem
problemi sa vidom
problemi sa kosom
problemi sa žučnom kesom
problemi sa jetrom i želucem
problemi sa nervima i pamćenjem
problemi sa cirkulacijom
reumatske promene
stabilisanje crevne flore
stomačni bolovi
stres
ukočeni mišići
hemoroidi
celulit

Obloge

Obloge i masaža uljem ili tečnostima na bazi ruzmarina koriste se protiv reumatičnih bolova, suženih krvnih sudova, stomačnih tegoba, napetosti mišića...

Eterična ulja na bazi ruzmarina nalaze veliku primenu u kozmetici za pripremu mnogih krema i raznih preparata za negu kože.

Zaključak

Na osnovu starih narodnih iskustava i verovanja da je ruzmarin simbol ljubavi i vernosti, ali i na osnovu najnovijih istraživanja - može se zaključiti da je ruzmarin lekovita biljka.

Ruzmarin povoljno deluje na kožu, organe za disanje, nerve, stomak, creva, krvne sudove i imuni sistem.

Prilikom upotrebe lekovitih biljaka treba biti oprezan i posavetovati se sa stručnjacima jer uvek postoje neki neželjeni efekti (po trudnice, alergične osobe...). Ne preporučuje se upotreba ruzmarina u velikim količinama.

Nema komentara:

Objavi komentar

Objavi komentar