ponedjeljak, 12. listopada 2009.

Doručak bogat antioksidantima jača imunitet


Nedavno su naučnici prvi put uspeli da izmere i odrede tačnu količinu antioksidanata koju sadrže kukuruzne pahuljice i zrnaste grickalice. Ustanovljeno je da su ovi vlaknima bogati izvori izuzetno bogati i antioksidantima, koji se bore protiv raka.

Na samom vrhu liste nalaze se pahuljice sa grožđem i kokice, ali je istraživanje takođe otkrilo da su mnoge popularne zrnaste kukuruzne pahuljice i zrnaste grickalice, kojima se do sad nije pridavalo mnogo značaja, takođe bogati izvori zdravih antioksidanata, poput polifenola.

Polifenoli se često dovode u vezu sa semenom i korom voća i povrća i glavni su razlog zbog koga je u vinu, čokoladi i kafi prepoznat potencijal za lečenje i borbu protiv raka, srčanih oboljenja i drugih težih bolesti. "Raniji ispitivači su smatrali da je vlakno u kukuruznim pahuljicama zapravo najbitniji aktivni sastojak, za koji se smatra da može smanjiti mogućnost za pojavu raka i srčanih oboljenja", izjavio je prilikom jednog intervjua dr Džo Vinson sa Skranton univerziteta u Pensilvaniji. On je dodao da su, na osnovu skorijih istraživanja, polifenoli izbili u prvi plan kao veoma bitni za zdravu ishranu.

Studija koja je nedavno predstavljena na skupu Američkog hemijskog udruženja bila je zasnovana na merenju ukupne količine polifenola u devet vrsta brašna, 28 vrsta gotovih kukuruznih pahuljica i 38 različitih vrsta hrane i grickalica čiju osnovu čine neke od zrnastih žitarica.

"Došli smo do jako zanimljivog otkrića. Naime, proizvodi koji su zasovani na zrnastim žitaricama sadrže istu količinu antioksidanata po jednome gramu kao i voće i povrće", navodi dr Vinson. Autori ovog istraživanja dalje navode da, kada je u pitanju porcija prosečne veličine, najbogatije antioksidantima jesu ovsene pahuljice, zatim kukuruzne, a potom pšenične i pirinčane. Što se tiče pahuljica koje se najčešće jedu za doručak, one sa grožđem imaju najveću količinu antioksidanata po jednoj porciji, čak 524 miligrama. Kukuruzne pahuljice sa ukusom cimeta i kakaoa takođe su se pokazale kao bogatiji izvor antioksidanata nego što se moglo očekivati na osnovu sastava samih pahuljica kojima pridodaju ukus.

Autori istraživanja takođe ističu da su pšenične pahuljice, iako se ne razlikuju mnogo od ostalih kada je količina antioksidanata u pitanju, ipak bogatije vlaknima. I na kraju, kada je reč o grickalicama, rezultati su pokazali da su kokice najbogatije antioksidantom polifenolom. Naravno, podrazumeva se da pahuljice ne treba "presladiti" belim šećerom, a kokice posuti sa previše bele soli.

Nema komentara:

Objavi komentar