ponedjeljak, 12. listopada 2009.

LEKOVIITOST GROŽĐA


Iako se o hranljivim i lekovitim svojstvima grožđa dosta zna, navešćemo još neke korisne informacije. Grožđe čovečanstvo koristi već nekoliko hiljada godina za ishranu (Egipćani, Feničani, Kinezi...), a od Stare Grčke i Rima pominje se i vino.

Vrste grožđa

Grožđe je veoma rasprostranjeno u svetu i smatra se da ima nekoliko hiljada vrsta. Postoje vrste koje su pogodne i za jelo i za spravljanje vina, a postoje vrste samo za jelo ili samo za vino. Za uzgajanje vinove loze i dobijanje kvalitetnog grožđa potrebno je posebno podneblje, klima, zemljište, ali i dosta stručnog rada.

Grožđe se razlikuje po boji, ukusu, veličini i obliku zrna.

Neke od najpoznatijih sorti crnog grožđa su: sovinjon, merlot, pinot i širaz, a belog - šardone, semiljon, rizling i traminer.

Korisni sastojci

Grožđe je pogodno za dijetalnu ishranu, a bogato je mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima. Interesantno je da semenke grožđa imaju jako andioksidaciono dejstvo na organizam.

Zrelo grožđe sadrži mnoge korisne sastojke:
antocijane
biljna vlakna
biljne masti
vitamin A
vitamin B
vitamin C
bitamin E
gvožđe
epikatehin
jabučnu kiselinu
kalijum
kalcijum
katehin
kvercetin
magnezijum
mangan
minerale
natrijum
organske kiseline
polifenole
rasveratrol
silicijum
flavonoide
fosfor
celulozu
šećer (fruktoza i glukoza)

Primena u ishrani

Pored vina, koriste se sokovi od čistog grožđa, ali i kokteli sa drugim voćnim sokovima. Zahvaljujući savremenim hladnjačama i brzom transportu, sveže grožđe je stalno na raspolaganju za ishranu. Suvo grožđe se koristi u savremenoj ishrani, naročito za spravljanje poslastica.

Grožće se koristi u ishrani kao desert, salata, užina, začin, dodatak jelima...

Korišćenje

Najbolje i najbogatije korisnim sastojcima je sveže grožđe, pa se zato ona najviše preporučuje. Grožđe je dobar antioksidans i deluje protiv bakterija i virusa, ali se koristi i u savremenoj farmaciji i kozmetici.

Lekovita svojstva

Grožđe ima lekovita svostva koja povoljno deluju na neke bolesti i tegobe:
avitaminoza
alergije
Alchajmerova bolest
anemija
angina pektoris
arteroskleroza
bolesti želuca
bolesti zuba, desni, grla i ždrela
bronhitis, prehlada i grip
visok krvni pritisak
gojaznost
gubitak apetita
gubitak koncentracije
zatvor
infektivna oboljenja
infarkt
slabljenje imunološkog sistema
kašalj
kamen u žuči
kožne bolesti (bubuljice)
nadutost
neke vrste raka
nervoza
nesanica
očne bolesti
otežano mokrenje i problemi sa bubrezima
povišen nivo holesterola
problemi sa varenjem
problemi sa želucem i jetrom
problemi sa kosom
problemi sa mišićima
problemi sa prostatom
problemi sa nervima
problemi sa krvnim sudovima
problemi sa plućima i disajnim organima
problemi sa polnim organima
problemi sa cirkulacijom
razdražljivost
reumatični procesi
sinuzitis
hronični umor
nestabilna crevna flora
šlog

Grožđe se koristi u narodu za jačanje krvi, ali povoljno deluje i na: bubrege, jetru, žuč, kožu, prostatu, stomak, creva, srce, krvne sudove i imuni sistem. Pored toga, dokazano je da grožđe u ishrani usporava procese starenja i pomaže organizmu u borbi protiv toksina, virusa i karcinoma.

Vinsko sirće

Vinsko sirće ima velikih prednosti kao začin i dodatak jelima u ishrani. Vinsko sirće se preporučuje za lošu cirkulaciju, gljivične infekcije, kožne bolesti, probleme sa varenjem i usnom dupljom.

Crveno vino

Zahvaljujući osobinama grožđa i njegovim sastojcima, svakodnevno konsumiranje, u manjih količnama, crvenog ili crnog vina veoma povoljno deluje na organizam, a naročito na srce i krvne sudove (povišen krvni pritisak). Naravno, vino je veoma korisno ako se pije u umerenim količinama.

Sok od grožđa

Sok od grožđa je veoma hranljiv i lekovit napitak, a naročito povoljno deluje na jetru.

Zaključak

Na osnovu navedenog, vidimo da su legende iz davnina o lekovitosti grožđa i danas veoma aktuelne. Poznato je da Francuzi dosta jedu grožđe i umereno piju vino, pa zato imaju manje problema sa srcem i krvnim sudovima od ostalih naroda.
Ostale dobrobiti od grožđa

Nema komentara:

Objavi komentar