srijeda, 29. srpnja 2009.

KORISNI EFEKTI ČOKOLADE


Definitivno, konsumiranje čokolade vam neće pomoći da oslabite, ali zbog nekih njenih korisnih svojstava naučnici su je svrstali u hranu najviše kategorije što se tiče kvaliteta.

Naučnici sa nemačkog Univerziteta Hajnrih Hajne (Heinrich Heine University) dokazali su da čokolada ima zaštitno dejstvo na kožu. Poredili su dve grupe ljudi, ljude koji su redovno jeli određenu količinu čokolade i drugu grupu koja nije jela čokoladu. Obe grupe su izložili ultravioletnim zracima u trajanju od 6 nedelja. Grupa koja je jela redovno čokoladu imala je za 15% manje izraženo crvenilo kože nego grupa koja nije jela čokoladu.

Naučnici sa Univerziteta "Georgetown" otkrili su da kada se ćelije raka dojke tretiraju flavanolom iz čokolade, one prestaju da se razmnožavaju. Isti efekat je dokazan i kod ćelija drugih oblika raka.

Dokazano je da čokolada pomaže otklanjanju simtpoma hroničnog umora.

Grupa pacijenata koja je jela svakodnevno 45 grama tamne čokolade u toku 8 nedelja pokazivala je znatno smanjenje umora nego kada je ta ista grupa hranjena placebom u istoj količini u toku 8 nedelja. Oba puta tokom ispitivanja grupa je bila izložena istim fizičkim naporima. Naučnici smatraju da čokolada pozitivno deluje na transmitere koji regulišu san i raspoloženje.

Zaključak: preporučuje se umereno, ali redovno konsumiranje tamne čokolade sa najmanje 72% kakaoa.

Nema komentara:

Objavi komentar