srijeda, 29. srpnja 2009.

JABUKA VOĆE I LEK


O hranljivim i lekovitim svojstvima jabuke dosta se govori, ali navešćemo još neke korisne informacije koje možda niste znali.

Jabuka je višegodišnja drvenasta biljka. Sezona berbe je leto-jesen, ali je uz korišćenje hladnjača dostupna na trpezi tokom cele godine.

Vrste jabuka

Jabuka je jedna od najrasprostranjenijih voćki u svetu, ima preko 10.000 sorti. Može biti kisela ili slatka, a po obliku okrugla, šiljata ili pljosnata. Po boji, jabuke mogu biti crvene, žute ili zelene, a po glatkoći sjajne i hrapave.

Najpoznatije sorte su: zlatni delišes, jonatan, ajdared, crveni delišes, greni smit...

Korisni sastojci

Jabuka nema veliku energetsku vrednost pa je pogodna za dijetalnu ishranu, ali je zato bogata mineralima, vitaminima i drugim korisnim sastojcima. Plod jabuke sadrži oko 85% vode, a 100 grama jabuke ima energetsku vrednost od oko 53 kilokalorija.

Plod jabuke sadrži mnoge korisne sastojke:
belančevine (u manjem obimu)
biljna vlakna
biljne masti
vitamin A
vitamin B
vitamin C
gvožđe
eterična ulja
kalijum
kalcijum
karotin
magnezijum
minerale
natrijum
oligo elemente
organske kiseline
pektin
proteine
sumpor
ugljene hidrate
fluor
flavonoide
fosfor
hlor
celulozu
šećer (fruktozu i glukozu)

Primena u ishrani

Jabuka se koristi u ishrani kao desert, za pripremanje sokova, za pripremanje džemova, kao dodatak nekim salatama, pitama i kolačima, ali i kao jabukovo sirće ili sirovina za rakiju jabukovaču.

Da bi u kompotu ili džemu ostalo što više korisnih sastojaka, preporučuje se kratkotrajno kuvanje.

Kroz želudac jabuka prolazi za dvadesetak minuta, pa je zato treba jesti pre obroka ili nekoliko sati posle obroka.

Korišćenje

Najbolja i najbogatija korisnim sastojcima je sveža jabuka, pa se zato ona najviše preporučuje. Jabuka je dobar antioksidans i deluje protiv bakterija i virusa.

Lekovito dejstvo

Jabuka može pomoći u lečenju nekih bolesti i tegoba:
avitaminoza
alergije
angina pektoris
arteroskleroza
bolesti želuca
bolesti zuba, grla i ždrela
bronhitis, prehlade i grip
visok krvni pritisak
gojaznost
gubitak koncentracije
zatvor
infektivna oboljenja
infarkt
jačanje imunološkog sistema
kašalj
mamurluk
nadutost
neke vrste raka
nervoza
osteoporoza
otežano mokrenje
povišeni nivo holesterola
problemi sa varenjem
problemi sa želudcem
problemi sa nervima
problemi sa krvnim sudovima
problemi sa cirkulacijom
protiv UV zračenja
razdražljivost
sinuzitis
smanjenje umora
stabiliše crevnu floru
tromboza

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće se preporučuje za artritis, bolove u grlu, bradavice, gljivične infekcije, osteoporozu, proširene vene, svrab, probleme sa varenjem i zadah iz usta.

Jabuka povoljno deluje na bubrege, jetru, žuč, stomak, creva, krvne sudove i imunosistem.

Zaključak

Na osnovu svega ovoga, vidimo da je stara engleska poslovica "ko pojede svakog dana jednu jabuku, isteruje bolest iz kuće" i danas veoma aktuelna.

Nema komentara:

Objavi komentar