nedjelja, 8. kolovoza 2010.

Majke nedonoščadi izložene su većem riziku od stresa



Doktor Fernando Gonzales istražio je koji čimbenici ometaju napredak prijevremeno rođenog djeteta. Studija je potvrdila da majke nedonoščadi doživljavaju veći stres te pokazuju simptome depresije i anksioznosti.

Kako piše znanost.com, dječje psihijatre i psihologe zabrinjavaju čimbenici koji ometaju napredak prijevremeno rođenog djeteta, kao i pojava drugih problema u njegovom razvoju. Dokazano je da napredak u velikoj mjeri ovisi o obiteljskom okruženju, prije svega o uspostavljanju veze između majke i djeteta u prvim mjesecima života.

Doktor Fernando González istraživao je ovu temu u sklopu svoje doktorske disertacije pod naslovom Razvoj i rani odnosi prerano rođene djece,

Istraživanje je uključilo 90 prijevremeno rođenih beba s vrlo malom težinom (manje od 1.500 grama), bez srednjih ili teških posljedica, kao i njihovih majki. Rezultati dobiveni u skupini nedonoščadi uspoređeni su s onima iz skupine s 96-ero zdravih novorođenčadi i njihovih majki. Cilj je rada bio procijeniti mentalni razvoj nedonoščeta nakon dvije godine (ključno razdoblje u razvoju) i, prije svega, pridonijeti poznavanju čimbenika iz okružja, posebno onih iz odnosa majka-dijete, koje utječu na taj razvoj.

Ispitivanje je pokazalo da je stupanj stresa majke važan čimbenik u razvoju djeteta. González je pokazao da ispitivana djeca (nedonoščad ili na vrijeme rođena djeca), čije su majke pokazivale visoku razinu stresa tijekom prve godine života, zaostaju u psihomotornom razvoju i češće pokazuju poremećaj spavanja u dobi od dvije godine. Studija je potvrdila da majke nedonoščadi doživljavaju veći stres te pokazuju simptome depresije i anksioznosti.

Pokazano je da prerano rođene bebe dostižu kognitivni i psihomotorni razvoj djece rođene na vrijeme u dobi od dvije godine. Ipak, stope su mentalnog razvoja niže u skupini prijevremeno rođene djece nego u grupi zdrave djece. Štoviše, prijevremeno rođene bebe pokazuju psihičke poremećaje poput odbijanja hrane i poremećaje ponašanja poput nemira, suprotstavljanja, agresivnosti.

U ovoj je studiji također praćena povezanost između majke i djeteta. Čini se da se indeksi povezivanja ne razlikuju kod majki prijevremeno rođene djece i one rođene na vrijeme.

Glavni zaključak teze je da kod nesigurnog modela vezivanja između majke i djeteta (bez obzira na to je li rođeno prerano ili na vrijeme) mentalni razvoj teče sporije. Također je utvrđeno da postoji veza između nesigurnog modela vezivanje majke i stresa koji ona doživljava u prvoj godini djeteta, i to je razlog zašto González preporučuje detaljnije istraživanje ovih odnosa u budućnosti.